Skip to content

Despre ”ei” si ”noi”

2011 June 8
o cafenea in centrul Amsterdamului

Cafenea din 1731? Yep, dar am gasit si de la 1600 si ceva numai ca n-am apucat sa-i fac o imagine.

Plimbandu-ma eu pe strazile Amsterdamului am avut si o mica revelatie! Cuvant mare o sa ziceti da’ va rog cititi pana la capat: mi-am imaginat ca sunt cetatean amsterdamez si la 1731 sau 16xx ma trezesc, ma duca la cafenea si citesc presa!!! caci aveau si presa!! Ce faceau populatiile de pe actualul teritoriu al Romaniei la 16xx? Mda, si sunt 400 de ani de atunci…..Mi-ar placea sa va aflu parerile in privinta asta.

14 Responses leave one →
 1. June 8, 2011

  … parerile de rau. cam cu atat am ramas :))

 2. neagrigore permalink
  June 8, 2011

  Nu ştiu dacă trebuie să fii atît de dur cu bunicii noştri. Făceau şi ei ce puteau. Mai citeau o biblie, sau umblau prin scrisorile lui Neacşu. Da nu erau foarte înapoiaţi. Mă refer la cei liberi. Altfel, poţi să te întrebi tot în ordinea asta de idei ce făceau aztecii sau mongolii.

 3. Andrei permalink
  June 8, 2011

  De exemplu Ştefan cel Mare se bătea cu turcii în timp ce vestul construia catedrale. A, şi bea cafea. Tot vestul.

 4. Ocu permalink*
  June 9, 2011

  Hehe, nu sunt deloc dur :) , da’ de cand ma preocupa oleaca antropologia si sociologia cam dau de chestii de astea, si privesti cu alti ochi si istoria noastra si a altora…daca observi n-am zis ca e bine sau rau, am zis doar ca exista diferente….si sunt mari….

 5. Ocu permalink*
  June 9, 2011

  Mda, pentru ca asa invataram noi la scoala Andrei? Ar trebui sa fim oleaca mai curiosi in privinat asta ….

 6. June 9, 2011

  Apai fiecare cum se descurca. Unii cu o cafenea, altii la plug. las’ ca recuperam noi :)

 7. Ocu permalink*
  June 10, 2011

  hei, that’s the spirit :)

 8. June 10, 2011

  In alta ordine de idei, ce mai faci? Ca de cand s-a inchis Guerrilla Tm nu mai stiu nimic de voi ;)

 9. Andrei permalink
  June 13, 2011

  @Ocu: Papa Sixtus al IV-lea zicea de Stefan cel Mare ca este “christianae fidei athleta” . Chiar aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Stefan_Cel_Mare.

 10. Ocu permalink*
  June 14, 2011

  @Dojo: pai de vreun an de zile nu mai am nici eu onoarea :) daca m-antelegi….da’ stii cum e viata, se misca cu sau fara regretele noastre. Acum lucrez la alt proiect :)

  @Andrei: asa si? :)

 11. June 14, 2011

  Am trecut printr-un oraş din Moldova, unde era o statuie a lui Ştefan şi o inscripţie în latină despre apărătorul Europei. Sunt curios dacă atunci cînd o să descoperim maşina timpului n-o să ne ruşinăm de proiecţiile ăstea …

 12. Nucu permalink
  August 2, 2011

  draga Ocule, stiu, asta e primul gand care vine in minte, insotit de o senzatie de razvratire parca. important insa cred ca nu e ce faceau ei pe la 16xx-17xx. Dupa cum spune si neagrigore mai sus, nu trebuie sa fii asa de dur cu bunicii nostri. daca citesti “Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne” de Neagu Djuvara, de exemplu, nu vei mai fi atat de categoric in critica fata de trecut. Cand romanii saracii nu stiau cum sa se mai ascunda in padure de teama turcilor si a colectorilor de dari si taxe pentru domnii straini fanarioti. si-si sapau bordeie in pamant ca sa nu fie zariti de la drumul mare, cred ca ultima lor grija era sa savureze o cafea turceasca citind presa. Important e cred ce facem noi acum si ce vom face de acum incolo…

 13. August 2, 2011

  apropos de revitalizarea comentariilor, o carte interesantă ontopic http://www.criticatac.ro/8348/povestiri-mici-despre-lucruri-mari-sau-cat-de-bine-nu-era-in-interbelic/#

 14. Ocu permalink*
  August 2, 2011

  @Nucu: nu stiu de unde senzatia asta de ”asprime”… eu am scris: ”daca observi n-am zis ca e bine sau rau, am zis doar ca exista diferente….si sunt mari….” cat despre Neagu Djuvara, sunt fan.. :)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS